Siyah Yetişkinler ve Zihin Haritaları
Zihin haritaları nedir? diye merak eden yetişkinler tarafından bana çok sık sorulan bir soru var. Zihin haritaları neden bu kadar renkli,
bu biz yetişkinler için biraz çocukça değil mi? Komik olmaz mı renkli kalemlerle toplantıya girmem, yazı yazmam, sunum yapmam vs. vs. vs. …
Renkli bir dünyada yaşıyoruz. Rengarenk çiçekler, sular, topraklar, ağaçlar, araçlar …
Peki renk nedir?
Şimdi bir ışık düşünün, bu ışık cisimlere çarptıktan sonra gözümüzde bir etki bırakır ya, işte bu etkiye renk diyoruz. Gözlerimiz bir nevi beynimizin dünyaya açılan kapılarıdır, beynimize bilgi girişinin çok büyük bir bölümü de görseldir. Dolayısı ile bu bilgi girişi esnasında renklerin önemi büyüktür. Şu bir gerçek ki siyah bütün renkleri yutar, beyaz yansıtır.İlk öğrenmeye şekiller ve renklerle başlarız. Bize alınan ilk kitaplar çok renkli ve çok resimlidir, bizim çocuklarımıza aldıklarımızda öyle. Hangimizin eline ilk verilen kalem siyah ya da hangimizin çocuklarımıza ilk aldığımız kalem siyah? Başka bir örnek, bir kişinin önüne hani şu rengarenk on ikili boya setlerinden versek çocuk ve yetişkin hangimizin eli önce siyaha gider?
Cevap:Çocukların kesinlikle gitmez;
Öğrenilmişlikler,alışkanlıklar sebebiyle yetişkinlerin ne yazık ki pek çoğunun gözü de gönlüde renklere giderken, eli siyaha gider.
Yapılan bir araştırma gösteriyor ki okul çağına gelinceye kadar çocuklarda yaratıcılık çok yüksek, yapılan resimlerde ağaçlar pembe, denizler kırmızı, gökyüzü yeşil olabiliyor. Fakat ne zaman ki okula başlanıyor ve yazı ile tanışılıyor, düzen öğreniliyor, tek renkli (genellikle de siyah kalemle) çizgiler arasına düzgünce yazmaya çalışılıyor, ağaçlar yeşil, denizler ve gökyüzü mavi oluyor. Bir de not adı altındaki puanlama var tabi, düzgün ve kurallara uygun yapanlar iyi not alıyor, başarılı olduğu söyleniyor. Renkli kalem kullanmak ciddiyetsizlik olarak adlandırılıyor. Burada oğlumun bir öğretmeni aklıma geldi; sınav kağıdında renkli kalem kullandığı için sınavdan sonra onu çağırıp uyarmış: “ Sınav kağıdının ciddiyeti bozuluyor böyle renkli olunca” demişti…
Şöyle bir gerçek var ki, renkli kalem kullandığımızda beynimizdeki hücrelerin çok daha fazlasını uyarabiliyoruz, bu da bizi harekete geçiriyor. Renkli kalem kullanılarak hazırlanmış bir konu daha fazla ilgimizi çekiyor bu da daha fazla hatırlamamıza yardımcı olurken bizi eğlendiriyorda.
Renkli kalemlerle yazmayı deneyin!
Hepsini bir kenara bırakalım, bir önerim var, lütfen renkli kalemlerle yazmayı deneyin, çıkarın renkli kalemleri masanın üzerine (içinde siyah olmasın ama), sizde yoksa çocuğunuzdan, yeğeninizden, komşu çocuğundan ödünç alın, onlarda kesin vardır, onlar çocuk çünkü J şöyle bir bakın onlara ve elinizin gittiği ilk renkli kalemi alın ve başlayın yazmaya, sadece bu bile dudaklarınızın gülüş pozisyonuna geçmesine, gözlerinizin parlamasına sebep olacak, bu ne demek? Eğleniyorsunuz demek? Peki bu nedemek? yetişkin bedeninizdeki çocuk size ulaşıp yaratıcı fikirlerinizi patlattınız, yaratıcı fikir yağmurunda şemsiyesiz kahkahalarla dolaştığınız, renkli sulara basıp üzerinizi kirlettiğiniz, tekrardan ağaçlarınızın pembe, denizlerinizin kırmızı, gökyüzünüzün yeşil olması demek…bunlardan sadece birini yaşamak bile renkli kalemleri kullanmak için yeterli değilmi? İşte bu yüzden zihin haritalarımız renkli, işte bu yüzden renkli kalemler artık çekmecelerde değil, elimizde, gözümüzde, kulağımızda, kafamızda, her yerde ve sevgili yetişkinler işte bu yüzden komik değil renkli kalemlerle toplantıya girmeniz, yazı yazmanız, sunum hazırlamanız…
Yorum ekle