21 Aralık 2024

Patron kim bilmek lazım

PATRON KİM BİLMEK LAZIM

Bir bilmecem var

“En tepede!

Patron!

Olağanüstü özellikleri var …

Kıvrımlı son derece esnek bir yapıya sahip, her zaman gizemli, şaşırtıcı ve büyüleyici…”

Son ipucu…herkes de var…

???

İster beğenin, ister beğenmeyin ama cevabımBEYİNJ

Evet, ağırlığı yaş ve cinsiyet durumuna göre değişmekle birlikte yaklaşık 1350gr civarında olan; iki ayağımız, iki elimiz, iki gözümüz varken neden bundan bir tane diye düşünmemize engel olan yapısı ile sağ ve sol olarak ikiye bölünmüş tek bir parçadan oluşan kutsal kutumuz…Beynimizin sağ tarafı ve sol tarafının özellikleri farklı ama bütün olarak çok güçlü, öyle bir güç ki bu matematik kuralarını bile alt üst ediyor. Çünkü iki taraf bir olduğunda 1+1=2 değil 1+1=5 ediyor.

Biraz ciddi olmak gerekirse;

Sağ tarafı hayalgücü, renk, ritim, boyut, bütünlükte etkili iken, sol tarafı mantık,  sayılar, diziler, kelimeler, analiz, sıralama ve doğrusallıkda  etkindir.

Beynimizde yaklaşık 1.000.000.000.000 sinir hücresi olduğu tahmin edilmektedir. Bu sinir hücrelerine neron deriz. Bu neronlar arasındaki bağlantılar ile de beynimiz çalışır. Ve her bir neron aynı anda 10.000 diğer neronla bağlantı kurma kapasitesine sahiptir.

Müthiş !

Şimdi soru şu…Bilgi bombardımanına tutulduğumuz,  boyumuzu aşacak bilgi yoğunluğu altında kaldığımız  bu çağda, bilgi bize nasıl  gelirse daha iyi olur?

Cevap

Görsel !

Beyin tarafından görüntü çok daha hızlı işlenir. Bunu bir örnekle göstermek gerekirse,

Görüldüğü gibi bilgi aynı, sadece bize sunumu farklı.

Beyne iletilen bilginin yüzde doksanı görseldir ve görseller metinden 60.000 kere daha fazla algılanır. Konuşulan bir konunun üç gün sonra yüzde onu hatırlanırken, resimli anlatılan bir metnin üç gün sonra yüzde atmış beşi hatırlanır.

Görsellik kelimelerden daha hızlı ve güçlü reaksiyona neden olur. Biz bilgiyi görsel olarak daha hızlı alır, daha iyi anlarız. Görsellik sayesinde duyularımızı harekete geçirir, öğrenmeyi motive eder, bilgiye uzun süreli hafıza ile bağlantı kurdururuz.

İşte bu yüzdendir ki görsellik günümüzde çok popüler bir hal aldı ve kendimizi görsel bilgi çağının içinde bulduk. Hareketli ve hareketsiz görüntüler yıllardır hayatımızda vardı ama artık cep telefonları, yüksek çözünürlüklü ekranlar, fotoğraflar, çizimler, grafikler, haritalar, videolar yavaş yavaş metinlerin yerini almaya başladı.

Bu bilgiler beynimdeki bir neronla bağlantı yapıp şu Çin Atasözünü hatırlatı. “Duyduğumu unuturum, gördüğümü hatırlarım “

Son olarak söylemeden edemeyeceğim,

yani her yol Zihin haritası…

 

Okuyana Not:

Sayın okuyan,

Bu yazının bazı bölümleri hokkabaz sağ beyin, bazı bölümleri albay sol beyin tarafından yazılmıştır. Maalesef yazı boyunca ikisi aynı anda hareket edememiş masa başında sürekli bir kalem kapma savaşı yaşanmıştır. Yazıdaki kopukluklar bu savaşın sonucudur.

Yorum ekle