Bilgi Kanatlıdır
Düşüncelerimizi soyut halden somut hale getirmenin iki yolu vardır.
Birinci yol en alışık olduğumuz, ilkokuldan beri sürekli kullandığımız sistem. Elimize siyah yada lacivert kalem alıp genellikle çizgili kağıtla başladığımız sonrada zamanla çizgisiz kağıda, çizgileri varmış gibi yaptığımız eylem; yani yazı yazmak. Her şeyi not etme eğilimimiz o kadar baskındır ki bir eğitim esnasında çoğu zaman konudan uzaklaşır hatta koparız, sadece yazmaya odaklanırız. O an içimiz rahattır:“Nasıl olsa hepsini yazdım bakınca hatırlarım” deriz ama genellikle bir birinin aynı olan bu sayfalara bir daha hiç bakmayız ve bilgi uçar gider. Sonra hafızamızı suçlarız. Hatta bazen de yaşımızı ya da yaşadıklarımızı. Kafamı kaldı bende şu yaşadıklarıma baksana yapacak yığınla iş var, hem tekrar edecek vakitte bulamadım kizaten deriz…
İkinci yol renkli dalları, kısa kelimeleri, eğlenceli resimleri, zihnimizin en derinlerine inebilen kıvrımları ile yaratıcığımızı tetikleyen, bütünü tek sayfada görmemizi sağlayan Zihin Haritaları. Aslında bu sistemi de biliyor gibiyiz, ona benzer şeyler yapardık. Ne zaman mı? Genellikle ilkokuldan önce, şanslıysak belki biraz da ilkokulda yani renkli kalemlerimizin çekmecelerde değilde masamızın üstünde olduğu, bol resim yaptığımız, ağaçlarımızın pembe, çimlerimizin mavi olduğu zamanlarda.
Peki sonra ne oldu? Çizgili defterlerle tanıştık. Kelimeler, resimlerimizden önemli oldu. Öğretmenlerimizden aferin almak için güzel, düzgün yazılar yazdık. Sadece başlık yazarken kırmızı kalem kullandık. Bazen resim dersi bile yapmadık onun yerini başka dersler aldı. Sonra bir baktık ki bizim ağaçlarımızda, çimlerimizde yeşil olmuş.
Peki şimdi ne yapacağız?
Öncelikle bilmeniz gerekir ki “Bilgi kanatlıdır”. İşte biz zihin Haritaları ile bilginin elimizden uçmasını değil zihnimizin içindeneşe içinde uçmasını bağlantılar kurmasını, gerektiği zamanda gerektiği yer konmasını sağlıyoruz.
Neden mi gelmelisiniz zihin haritaları atölyesine? Neden mi kullanmalısınız bu sistemi? Neden mi işe yarıyor bu sistem? Neden mi daha yaratıcı? Neden mi daha etkili? Neden mi daha faydalı? Neden mi herkesin işine yarıyor? Neden mi zamanı kullanmanın en iyi yolu?
Çünkü doğal olan öğrenme şeklimiz bu, biz kelimelerle değil resimlerle öğreniyoruz.
Nasıl mı?
Elma dediğimde gözünüzün önüne ne geliyor?
Elma resmimi? Yoksa E-L-M-A harflerinden oluşan kelimemi?
Eğer sizde bu soruya cevap veren diğer herkes gibi Elma resmi diyorsanız ben ve renkli kalemlerim Zihin Haritaları Atölyesinde sizi bekliyor olacağız. Görüşmek üzere…
Yorum ekle