Herkes Yazabilir!
Yazıyor ama yazarken dağılıyor, sıkışıyor, tıkanıklıklar yaşıyor, bir türlü toparlanamıyor musunuz? Yazacak bir sürü şeyiniz var ama siz boş sayfalara mı bakıyorsunuz? Ertelemeleriniz başladı mı? Hatta…Belki de masanızın üstü yazmaktan vazgeçtiğiniz bitmemiş öykü ve roman taslakları ile dolu.
Ya da şimdiye kadar hiç yazmadınız ama içiniz de kimseyle paylaşamadığınız bir duygu var, yazmak istiyorsunuz. Hatta bazen bu duyguyu o kadar güçlü hissediyorsunuz ki hevesleniyor, kağıt kalem alıp oturuyorsunuz masanın başına. O an bildiğiniz tek bir şey var, o da yazmak istediğiniz ama ne yazacağınız hakkında hiçbir fikriniz yok. Biraz önce duyduğunuz yazma hevesi yavaş yavaş ne yazacağım endişesine dönüşüyor, endişe yerini kaygıya bırakıyor, bu kaygıda elinize baskı uyguluyor ve tam o anda sol omzunuzdan bir fısıltı geliyor ….
“Sen kim, yazmak kim”…
Atıyorsunuz kalemi elinizden. Hak veriyorsunuz sese, zaten kodlanmışsınız doğduğunuzdan beri… Yazmak çok sancılı bir süreç, herkes yazamaz öyle,giriş gelişme sonuç önemli, sayfanın sağından bir santim solundan iki santim boşluk bırak diye eğitilmişsiniz okullarda.
İşte tam bu aşamada devreye zihin haritaları giriyor ve bir fısıltı duyuyorsunuz sağ omuzunuzda
“Herkes yazabilir!”…
Siz nasıl diye soramadan harita renkli dalları, kıvrımları, resimleri ile zihninizin en derinlerine iniyor, oradaki yaratıcı fikirleri buluyor, düşünceleriniz soyut halden somut hale geçiyor, sözcükler resim oluyor ve kullanılmak üzere önünüze konuluyor. Zihin haritalarının bütünü tek sayfada toplama özelliği ile ne yazacağınızı görüyor, yazmaya başlamak için adeta meydan okuyorsunuz kendinize.
Bu teknik düşüncelerinizi kağıda aktarmaktan fazlası.
Şöyle ki…
Sol beyin; beynin mantıksal kontrolünü sağlayan kısmıdır, yaratıcılık sağ loptadır. Bir şeyin zihin haritasını yaptığımız zaman sol beyin mantıksal bir problem olduğunu düşünür, şekli beğendim ama incelemem lazım der. Sol beyin haritanın büyüklüğünü, şeklini ve detayları analiz etmekle meşgulken sağ beyin haritayı bir radar gibi tarayarak an ı yakalar ve tüm yaratıcılığını kullanır. Belli bir süre sonrada sağ beyinle sol beyin arkadaş olur ve oyun alanında uyum sağlanır.
Birisinin bir kelime söylediği daha sonra diğer kişinin de o kelime ile ilişkili bir kelime söylediği oyunu hiç oynadınız mı? Beynimiz farklı fikirlerle farklı kavramları ilişkilendirdiği için oyun oynanabilir. İşte zihin haritaları da ilişkileri göstererek aynı bu oyunda olduğu gibi beyni bu oyuna devam etmek için teşvik eder.
Zihin haritaları yazma aşamasında bize özgürlüğümüzü verir. Korktuğumuz kelimelerle artık oynamaya başlar; sıkıntılı, sancılı yaratım sürecini renkli ve eğlenceli bir şekilde atlatmanın rahatlığı ile yazarız. Sistem beynimizle uyumlu olduğu için daha iyi düşünür daha odaklı oluruz. Her şey kendi içinde gruplanmış ve tek sayfada toplanmış olduğundan da zihnimizde boş yer açılır bu boş yeri de arada rahatlamak için kaçtığımız güvenli bölge olarak kullanırız.
Amacı herkesin yazabileceğini ispatlamak, yazma istek ve heyecanını yaratmak olan Zihin haritalarının gücünü yaratıcı yazma ile birleştiren sürecin adı “Renkli Yazmak” tır.
Renkli yazmak ile yazmak istediğiniz hikaye, öykü, kitap ile ilgili resmi tek bir sayfada görür, yazarken ne yöne gittiğinizi ve nerede olduğunuzu net bir şekilde bilir, yaratıcılık sancısı çekmeden, tıkanarak vakit kaybetmeden gereksiz kelimeler içinde boğulmadan ana kelime üzerinde yoğunlaşır böylece yazma süreciniz hızlanırken çok yüksek kalitede bir çıktı alır üstelik bütün bunları da rengarenk kalemlerle eğlenerek yaparsınız. Siz eğlenirken de yazılarınızın gökkuşağı kadar renkli bir nehir kadarda akıcı olur…
Yorum ekle